Verzorgingstips

Temperatuur

Phalaenopsis voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C. De minimum temperatuur voor de plant is 16°C.

Standplaats

Phalaenopsis groeit van nature op schaduwrijke plaatsen. Plaats de plant daarom op een plaats waar voldoende licht is, maar vermijd te felle zon. Met name in de maanden april tot en met september is het verstandig de plant niet in direct zonlicht te plaatsen. Verder houdt Phalaenopsis niet van tocht en plaats de plant niet direct bij de centrale verwarming.

Watergift

Eénmaal per week water geven is voldoende. In een lauwwarm badje kunt u de plant onderdompelen en aansluitend goed laten uitlekken. Let er wel op dat de orchideeën niet in het water zelf staan, want dat beschadigt de wortels. Een droge plant herkent u aan de grijs gekleurde wortels. Een gezonde goed verzorgde plant heeft helder groene wortels.

Na het uitbloeien van de plant kunt u de tak afknippen boven een oog, na een aantal weken tot enkele maanden zal zich een nieuwe tak voordoen.

Er zijn duizenden soorten orchideeën, elk met een ander habitat en dus ook een aangepaste verzorging. Deze richtlijnen zijn algemene aanwijzingen, die gelden voor typische vensterbankorchideeën zoals een phalaenopsis Informeer bij aankoop van specialere orchideeën over de eisen die het soort stelt.

Bij een goede verzorging kan de plant 2-6 maanden bloeien.